Help, ik ben verantwoordelijk voor compliance in corona-tijd!

Help, ik ben verantwoordelijk voor het compliance beleid en de uitvoering daarvan bij mijn werkgever.

Hoe houd ik verbinding met m’n collega’s, met de business, met de werkvloer?

Hoe creëer ik dat koffieautomaatgesprekje en hoe krijg ik de informatie die ik daar normaal opvang? Hoe houd ik verbinding tijdens deze nieuwe werkelijkheid waarbij we grotendeels vanuit huis achter onze laptop werken en door het park of bos lopend met een telefoon aan ons oor?

Een antwoord op deze vragen blijkt heel belangrijk voor compliance officers en leiders waarmee wij regelmatig spreken.

De vraag stellen is makkelijk, een antwoord vinden iets lastiger. Vanuit Compliance People hebben wij dagelijks contact met verschillende compliance officers en verantwoordelijken. Op basis van die gesprekken deel ik graag een aantal tips en antwoorden.

Sommige tips zijn echt leuk om uit te proberen! Al is het maar één keer.

  1. Geef eerlijk aan bij het management van je bedrijf dat het nu lastiger voor je is om de verbinding en communicatie met de organisatie te houden. Vraag aan hen om je te helpen het goede voorbeeld te geven. De zogenaamde “tone at the top” is belangrijker dan ooit. Het blijkt dat “the top” je meer dan ooit graag wil helpen om aandacht te vragen voor bepaalde compliance onderwerpen en de uitvoering daarvan.
  2. Organiseer iedere dag een kwartiertje in je agenda om even bij te praten met een random collega. Kijk in de online agenda wie er geen afspraak heeft. Bel hem of haar op en geef aan dat je belt voor de gezelligheid en om te vragen hoe het gaat. Wordt zeker gewaardeerd en levert informatie, en nog belangrijker, verbinding op. Dit is trouwens ook leuk voor niet compliance professionals.
  1. Creëer de onverwachte ontmoeting. Echt leuk om uit te proberen. Als je tijd hebt voor die online Zoom of teams sessie, log eens iets eerder in. Er zijn altijd collega’s die ook ruim op tijd zijn. Dan kun je even vooraf bijkletsen. Nog veel leuker is om na een online-sessie bewust te blijven hangen. Er is na zo’n sessie altijd een collega die ook blijft hangen. Met die collega kun je nog langer even bijpraten en zaken bespreken die jij of de ander op het hart of de lever heeft.
  2. E-learning. Bekend is dat sommige verplichte e-learnings door de kinderen of huisgenoten van betreffende medewerkers worden gedaan, met wisselend resultaat. Niet de bedoeling natuurlijk. Gebruik bijvoorbeeld een (verplichte) online-sessie om de e-learning te doen waarbij in break-out rooms de discussie over bepaalde vragen kan plaatsvinden. Kost wellicht wat meer tijd, maar is veel effectiever.
  1. Ooit gehoord van microlearning? In deze tijd van korte aandachtspanne is micro learning een populaire en krachtige vorm van online leren. Lesstof wordt in kleine, hapklare brokken aangeleerd, vaak in grafische vorm. Vaak vraagt een leereenheid minder dan 5 minuten qua tijdsbesteding. Diverse aanbieders zijn actief in compliance land om een microlearning in te richten voor jouw organisatie.
  2. Organiseer een online-bingo met leuke en grappige prijzen. Wie wil er nou niet winnen bij een bingo? Levert hilarische momenten op en nog dagen stof om over te lachen. Je leert meteen welke collega eigenlijk heel fanatiek met spelletjes is.
  3. Organiseer een quiz. Via programma’s als Kahoot is het mogelijk om vragen te stellen en deelnemers die te laten beantwoorden via je mobiele telefoon. Achter de schermen wordt de stand bijgehouden en de top 3 of top 5 wordt tijdens de quiz getoond. De quiz kan gemengde vragen over het bedrijf bevatten, al dan niet afgewisseld met compliance of regulation weetjes. Verbind aan een quiz altijd een goede prijs, dat verhoogt het animo en de competitie.

 

Je leest, genoeg mogelijkheden om toch met collega’s in contact te blijven, kennis te delen en onverwachte ontmoetingen te creëren.

Succes in deze bijzondere tijden en veel plezier met uitproberen!